Kreativt möte mellan världsberömd författare och Lilla Akademiens elever

Författaren Alexander McCall Smith gästade första gången Musikskolan Lilla Akademien under våren 2017, då skolans elever fick uppleva ett samarbete med The Really Terrible Orchestra som var fyllt av musikglädje och entusiasm. I november 2022 var han åter gäst på Lilla Akademien i samband med att oratoriet A Celebration of Trees uruppfördes på festivalen Framtidens Musik.

Det började med en tanke - tänk om McCall Smith skulle vilja skriva texter som eleverna fick tonsätta? Skolan arbetade med temat Re/Generation med fokus på hållbarhet och förnyelse och ur det formades frågan om McCall Smith ville skriva texter om träd. Så blev dikterna om träd till och verket fick namnet A Celebration of Trees.

Det finns många elever som studerar komposition och musikproduktion på Lilla Akademiens gymnasium och pre-college. Eleverna fick en dikt var att tonsätta. Det resulterade i ett färgstarkt oratorium som omfattade 14 olika stycken och vävdes samman till en helhet av kompositionslärare Matthew Peterson. A Celebration of Trees uruppfördes i Drottning Silvias Konsertsal 19 november 2022 av Lilla Akademiens Gymnasiekör och Kammarorkester, Gustaf Sjökvists Kammarkör, solister, ensembler och Alexander McCall Smith som berättare – allt under ledning av Mark Tatlow.

Under besöket fick gymnasiets alla elever också tillfälle att möta den världsberömda författaren i en workshop om skrivande och litteratur. Mötet ägde rum under en förmiddag i Drottning Silvias Konsertsal och präglades av stor koncentration, värme och nyfikenhet. Eleverna fick ställa frågor kring författarskapet, uppleva högläsning av McCall Smith och inspireras till eget skrivande, allt inramat av musik framförd av elever på Lilla Akademien.

Samma dag fick även mellanstadiets elever möta McCall Smith. De visade teckningar på temat träd som de skapat tillsammans med en vänskola i Botswana och de framförde luciasånger i trapphuset i Villa Lindgren. I klassrummen var det ivriga samtal om litteratur och eleverna fick goda råd om hur man kan komma på idéer och skriva berättelser. Boktips utbyttes och det gick ett sus genom årskurs 5 när McCall Smith berättade att han bor granne med J.K. Rowling i Edinburgh.

Alexander McCall Smith har kommit att bli en kär vän till oss på Musikskolan Lilla Akademien och han är alltid välkommen tillbaka.

På Lilla Akademiens Youtubekanal finns det videoklipp från besöket: https://www.youtube.com/watch?v=mco7IYxw4E0

https://www.youtube.com/watch?v=Ls0ymuKj11Q&t=25s

Foto: Mats Ögren Wanger

Läs fler nyheter här!