Tillbaka till alla evenemang

Lilla Akademiens Gitarrfestival


Antonio de Torres 200 år!

Gitarrfestival 3-5 februari 2017 på Lilla Akademien och Musikaliska.

Ett samarbete mellan Lilla Akademien, Länsmusiken i Stockholm och Instituto Cervantes.

Antonio de Torres räknas som historiens viktigaste gitarrbyggare. Han var den som på 1850-talet utvecklade den moderna gitarren och alla gitarrbyggare har sedan dess haft Torres som utgångspunkt på samma sätt som violinbyggare har Stradivarius som måttstock. Torres föddes i Spanien 1817 och fyller alltså 200 år 2017. Detta firar vi med en stor festival till hans ära med konserter, föreläsningar, workshops, masterclasses etc. Våra internationella gäster är Carles Trepat (Spanien) som spelar på en originalgitarr byggd av Torres, Frederik Munk Larsen (Danmark) som är en av Skandinaviens mest spännande gitarrister samt Sinier och Ridder (Frankrike) som är världsledande experter på äldre gitarrer. Festivalen bjuder även in moderna svenska gitarrbyggare som håller föreläsningar om modernt gitarrbyggeri. Parallellt med detta har festivalen ett pedagogiskt tema och unga kulturskoleelever från hela Stockholmsområdet bjuds in för att musicera tillsammans och deras gitarrlärare erbjuds workshops i gitarrmetodik.

Festivalprogram 2017

Fredag
Lokal: Lilla Akademien
19.00 öppningskonsert: Mårten Falk berättar om gitarrens utveckling och spelar på en stor mängd olika gitarrer från olika sekel.

Lördag
Lokal: Musikaliska
Stora salen:
09.00-13.00 Unga gitarrister från Stockholms kulturskolor musicerar tillsammans
13.30-14.00 Konsert med unga gitarrister
15.00 Konsert med Frederik Munk Larsen
18.30 Konsert med Carles Trepat
Mindre salar:
10.00-12.00 Föreläsning med Sinier och de Ridder om spanska gitarrbyggartraditioner före Torres.
13.00-14.30 Moderna svenska gitarrbyggare berättar om sitt arbete. Professionella gitarrister medverkar och demonstrerar de olika gitarrerna.

Söndag
Lokal: Lilla Akademien
10.00-16.00 Masterclasses med Carles Trepat och Frederik Munk Larsen
13.00-14.30 Workshop om gitarrmetodik för små barn med Jenny Horn
15.00-16.30 Workshop om gitarrmetodik med Mårten Falk
18.00 Avslutningskonsert med de aktiva deltagarna i masterclass

Priser
Festivalpass: 500:- (inträde till samtliga konserter, workshops och masterclasses)
Konserter: 250:-
Pensionärer/studerande: 100:-

Konsertbiljetter
15.00 Konsert med Frederik Munk Larsen
Boka biljetter 

18.30 Konsert med Carles Trepat
Boka biljetter 

Anmälan sker till: gitarrfestival@gmail.com
Avgiften inbetalas till bankkonto i SEB: 5267 – 11 279 95 (Märk inbetalningen ”Gitarrfestival” samt ditt namn - om det inte får plats på meddelandet så skriv ditt namn och GF)

Carles Trepat har länge haft närmast legendstatus i sitt hemland Spanien men det är först de senaste åren som resten av världen fått upp ögonen för detta gitarristiska geni. Han är en sann representant för den äkta spanska gitarrtraditionen med månghundraåriga anor. 

Trepat föddes 1960 i Katalonien, redan som 15-åring studerade han för Emilio Pujol – 1900-talets mest legendariska gitarrpedagog. Han gjorde sin professionella debut som 17-åring och året efter hade han sin första stora konsert i Spaniens främsta konserthus: Teatro Real i Madrid. Sedan följde en period som förstaprisvinnare vid världens stora gitarrtävlingar.

Trepat har koncentrerat sig på den spanska repertoaren och han har gjort en stor gärning med sina nyupptäckter av bortglömd spansk musik av bl a Miguel Garcia (Padre Bailio), Julian Arcas, Manuel Quiroga, Magin Alegre, Eduardo López-Chavarri m fl. Hans oerhört virtuosa arrangemang av Sarasates, Granados och Albéniz gitarrmusik har också väckt stor beundran.

Carles Trepat är en av få gitarrister idag som konserterar på en äkta Torres-gitarr – byggd under mästarens sista levnadsår 1892.

Frederik Munk Larsen (1974) avslutade sina studier under framstående lärare så som Erling Møldrup vid Den kungliga musikakademien i Århus, professor Roberto Aussel vid Hochschule für Musik i Köln och professor Alex Garrobé i Barcelona. För närvarande är han huvudlärare i klassisk gitarr vid Kungliga Musikhögskolan i Århus, Danmark. Hans officiella debut 2001 som soloartist fick entusiastiska recensioner.

Munk Larsen har sedan etablerat sitt namn på den klassiska musikscenen med solo och kammarmusikkonserter i Danmark, USA, Storbritannien, Sverige, Norge, Finland, Skottland, Tyskland, Frankrike, Turkiet, Spanien, Argentina och Chile. Han är en pristagare i många musiktävlingar och har tilldelats en rad viktiga stipendier.

Han är intresserad av såväl traditionell klassisk repertoar som den senaste samtida musiken och har uruppfört över 80 solo- och kammarmusik verk. Han framträder med sångarna Peter Lodahl (Kungliga Operan Copenhagen), Gitta-Maria Sjöberg, och Laura Flensted-Jensen (sopran), är en medlem av den prisbelönta trion Voz Nueva och en av grundarna av den samtida gruppen Scenatet.
Som solist har han framfört flera gitarrkonserter. Betydande var hans uruppförande av Simon Steen-Andersens "Amongst" för gitarr och orkester. Under de senaste åren har han dykt upp på viktiga festivaler som Huddersfield internationella festivalen för nutida musik (UK), Bergen Festspillene (Norge) och Ferienkurse für Neue Musik, Darmstadt.

Mårten Falk är en av Sveriges mest framgångsrika klassiska gitarrister. Han har turnerat i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Belgien, Holland, England, Spanien, Ukraina, Ryssland, Japan, Peru, Chile, Argentina, USA och Kanada.

Mårten Falk har medverkat på många skivinspelningar och hans sju soloskivor på dB Productions har fått strålande recensioner över hela världen. Många tonsättare har tillägnat honom sina verk och han har uruppfört över 100 nya stycken av tonsättare från Sverige, Italien, Japan, Chile, Kirgizistan och Kanada.

Han har samarbetat med många av Sveriges främsta musiker och ensembler och med skådespelare som Marika Lagercrantz och Reine Brynolfsson. Han har även framträtt i radio och verkat som masterclasslärare i många länder. Under sommaren 2015 sände Sveriges Radio P2 serien ”Falks Musikhistorier” innehållande åtta timmars program där Mårten Falk spelade på många olika stränginstrument och berättade om musikens historia från 1500-talet till vår egen tid.

Mårtens repertoar sträcker sig från 1500-talets Spanien till 2000-talets Japan. Han behärskar en mängd olika gitarrtyper som t ex luta, vihuela, barockgitarr, 1800-talsgitarrer, rysk 8-strängad gitarr och spansk gitarr.

Mårten Falk undervisar på Lilla Akademien.

 

Tidigare evenemang: 3 februari
Romme åk 4-Gy 2
Senare evenemang: 7 februari
Personligt samtal med Hédi Fried