Sebastian Malmquist

Sebastian Malmquist

Instrument: Slagverk

Inriktning: Klassiskt slagverk och jazztrummor

Söker till: Musikhögskolan i Örebro, Musikhögskolan i Göteborg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Conservatorium van Amsterdam (Nederländerna), Anton Bruckner Privatuniversität (Österrike)

“Personligen bestämde jag mig nog ganska tidigt för att jag ville söka. Jag har ju spelat sedan jag var liten, sex år typ, och jag har alltid tyckt att det är jätteroligt. Ända sedan jag gick i mellanstadiet har jag känt att musik kanske är något jag vill hålla på med. Så det har varit en lång tid jag har haft siktet inställt på att söka musikhögskola.”

“I slutet av tvåan och omkring sommaren till trean började jag kolla på vart jag ville söka. Jag tror att det är bra att göra det i god tid för man tror alltid att man har lite mer tid än vad man faktiskt har i trean. Man kanske också har en tendens att tänka ‘Jag ska söka dit, och dit, och dit!’ och så är det plötsligt tjugo olika ställen. Men det är bra att koka ner det till några få, för oavsett hur mycket man vill kan man inte söka till tjugo musikhögskolor, det går inte. I hösten på trean började jag öva på mitt sökningsmaterial så jag hade det förberett i god tid.”

“Sökningsperioden är någon gång under vintern, i alla fall här i Sverige och även på många andra ställen. Då börjar man anmäla sig i december, januari och sedan är själva livesökningarna någon gång under våren. Det kan variera mycket men för mig var det ganska mycket samtidigt. Jag hade sökningarna i Sverige nu i februari-mars, och i nästa vecka åker jag till Amsterdam och ännu längre fram kanske jag åker till Linz också om jag blir kallad till dem.”

“Det som skilde sig lite mellan här hemma och utomlands var att när jag anmälde mig till Amsterdam och Österrike var det mer att man skulle ha med ett längre CV med vad man har gjort och så. Det var det inte lika mycket till KMH eller de andra skolorna i Sverige.”

“Ens instrumentallärare är alltid personer som själva har gått musikhögskola och vet hur allt går till så man kan alltid vända sig till dem för hjälp och råd. För mig personligen har det varit en jättestor hjälp att man har sin lärare som man kan be om råd. När man väl kommer till sökningen har man fått så mycket input och feedback att sökningen inte längre känns som en stor läskig grej, man bara gör det man brukar på lektionerna fast framför en jury och sedan är det klart.”

“Mitt främsta råd är att välja skola efter lärare. När man söker musik är ens lärare som kommer jobba med en det absolut viktigaste. Det kan vara en superfancy skola men om man inte klickar med läraren eller om man inte tror att läraren passar en som person så kanske man inte kommer få ut lika mycket av det som man skulle kunna få. Om man kan få till en provlektion med läraren på skolan man är intresserad av är det guld värt. Annars har många skolor sommarkurser eller masterclasses man kan delta i för att få en känsla för lärare och skola.”