Instrument: Kontrabas
Inriktning: Klassisk och jazz
Söker till: Royal Academy of Music (London), Royal College of Music (London), Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (Köpenhamn)
“I ettan gick jag jättemånga extraämnen för jag tänkte att jag behövde ha en plan B, men jag hade inte riktigt en plan A. Det var så skönt att bestämma sig, när jag kände att musik är det jag vill hålla på med. Jag tänker att det är bättre att våga, och sedan kanske plugga upp något annat senare, än att inte prova i alla fall.”
“Köpenhamn visste jag ganska tidigt att jag skulle söka till. Jag träffade en lärare på ett sommarläger som jag tyckte var väldigt bra. Så jag tog kontakt med honom och frågade var han undervisar och då var det just på musikhögskolan i Köpenhamn. Och det här var redan i tvåan. Skolorna i London kommer jag faktiskt inte riktigt ihåg varför jag valde, men jag tror det hade att göra med att lärare och kompisar nämnde det och det lät som väldigt bra skolor.”
“Sökningarna till London var helt online, så jag fick spela in en ansökningsvideo med obligatorisk repertoar och valfria stycken. Sedan behövde jag skicka in ett personal statement [personligt brev], rekommendationsbrev från mina lärare och mina betyg, tillsammans med min inspelning. I Köpenhamn var det ingen onlinesökning, då förberedde jag allting hemma och det var mer praktiskt spel på plats. Jag skulle förbereda skalor, etyder och ett stycke jag fick sju dagar innan. Och så var det ett teoriprov som man gjorde på plats i Köpenhamn. Olika skolor kräver olika saker på ansökningarna, så det är viktigt att vara ute i god tid för att ta reda på vad som behövs för de olika skolorna.”
“Jag har fått väldigt mycket hjälp från mina lärare. Framför allt från min klassiska baslärare Jennifer [Downing-Olsson] som har hjälpt mig med allt ifrån hur man orienterar sig på en musikhögskolas hemsida och hitta information om vad som behövs för antagningsproven, till att hantera nervositet och förbereda stycken. Hon skrev också mitt rekommendationsbrev.”
“Det är en majoritet i min klass som söker till musikhögskola eller folkhögskola. Det är jättemånga som vill fortsätta med musik vilket är superroligt. Det gör det också lättare att veta vilka skolor man vill söka till, för det här är någonting som alla håller på med och som är ett vanligt samtalsämne vid lunchen liksom, olika musikhögskolor och vilka sökningar man gör.”
“Ett råd som jag skulle vilja ge till alla som söker musik är att det är viktigt att man vågar stå för det man har precis just nu. Det är lätt att man drar sig för att söka för att man känner ‘Jag är inte tillräckligt bra, jag vill bli bättre och bättre’. Och det är klart att man kommer bli bättre och bättre, men det är viktigt att våga ge sig själv att ‘Jag spelar såhär nu, jag spelar på den här nivån’ och att man vågar presentera det för musikhögskolorna. För det är säkert jättebra redan!”