Ansökan till grundskolan


Vår ansökningsperiod är 1 september 2023 - 12 januari 2024 för grundskolan till läsåret 2024/2025 och 1 september 2023 - 15 februari 2024 till förskoleklass till läsåret 2024/2025, då ni kan söka till Musikskolan Lilla Akademien genom att skicka in det digitala formuläret nedan.

Barn som söker till förskoleklassen, eller vakanta platser i högre årskurser, kallas till ett färdighetsprov som genomförs under perioden  januari-februari.

Välkommen med er ansökan!

Färdighetsprov

Musikskolan Lilla Akademien använder färdighetsprov som grund för urval och antagning till förskoleklass och grundskola, vilket vilar på ett särskilt tillstånd från Regeringen. Färdighetsproven är utformade för att ge barnen en trygg och lustfylld upplevelse. I grupper om tio barn får de sökande visa färdigheter i utvalda musikaliska grundelement. Färdighetsproven bedöms av en jury som består av skolans konstnärliga ledare, två-tre erfarna musiklärare samt rektor.

Färdighetsproven innehåller samma steg för alla sökande, men anpassas i utformning och genomförande till de sökandes ålder. Det sista steget (instrumentspel) är endast obligatoriskt för sökande åk 2-9.

Förberedelser:

  1. Glöm inte att hemma förbereda en egen vald sång (barnvisa) innan färdighetsprovet. Detta gäller alla sökande till förskoleklass och grundskola.

  2. Förbered ett stycke att spela på valfritt instrument. Detta är obligatoriskt för sökande till årskurs 2-9. Mer information om instrumentspelet finns i våra frågor och svar längre ner på sidan.

Så här går färdighetsprovet till

Uppvärmning: Gruppen som söker får förbereda sig tillsammans med en lärare för att lära känna varandra och värma upp inför färdighetsprovet. Det här gör vi för att skapa trygghet i gruppen innan de sökande går in till provet. Det här steget är inte en del av provet och bedöms inte.

1. Den första delen av provet görs i grupp. De sökande får sjunga tillsammans i kör med hjälp av en ledare. Efter det gör gruppen gemensamt dans- och rörelseövningar som visar puls, taktkänsla och koordination, under ledning av en musiklärare. Övningarna anpassas efter de sökandes ålder. Här bedömer juryn momenten rytm och koordination.

2.  Den andra delen av provet görs individuellt.

De sökande får var och en härma klappade rytmer.

Därefter får de individuellt sjunga en sång de själva valt och förberett hemma.

Här bedömer juryn momenten rytm och sång.

3. Den tredje delen av provet görs också individuellt.

De sökande får härma några toner i följd, kortare melodier som spelas på pianot och några toner som spelas i samklang. Här bedömer juryn momenten gehör, melodiminne och harmoniskt gehör.

4. Den fjärde delen av provet görs också individuellt, det är en valfri del för sökande till förskoleklass och åk 1 och en obligatorisk del för sökande åk 2-9.

De sökande får spela ett fritt valt stycke på instrument.

Här bedömer juryn momentet instrumentalspel för åk 2-9 (bedömningen av instrumentalspel baseras på teknisk färdighet och musikalisk gestaltning, se mer nedan) och gör eventuellt en kompletterande bedömning av momenten koordination, rytm och gehör för sökande till förskoleklass och åk 1.

Juryn tittar på två parametrar för att bedöma färdigheterna i instrumentalspel (åk 2-9):

1.                        Teknisk utveckling på instrumentet i relation till antalet studerade år

2.                        Musikalisk gestaltning

För sökande till åk 2-9 är instrumentalspel ett obligatoriskt moment och vi bedömer momentet för sig, till skillnad från sökande till förskoleklass och åk 1. För sökande till förskoleklass och åk 1 är instrumentalspel valfritt och bedöms inte separat. I stället ges en valfri möjlighet att visa färdigheter i gehör, rytm och koordination genom instrumentalspel, som ett komplement till de andra obligatoriska provmomenten. Instrumentet fungerar då som ett verktyg och tillvägagångssätt för att bedöma något av de andra tre momenten.

Om Ansökningsprocessen

Vi tar endast emot ansökningar som gäller för det kommande läsåret, det är alltså inte möjligt att ställa sitt barn i kö eller göra en ansökan tidigare än året innan önskad skolstart. När vi har tagit emot er ansökan registreras den och vi skickar en bekräftelse till den mailadress ni har angivit på blanketten. Alla som skickar in en ansökan under ansökningsperioden blir kallade till färdighetsprov.

Sista ansökningsdag
Er ansökan till förskoleklass skall sändas in senast 31 januari, till grundskolan åk 1-9 senast den 11 januari. Barnet kommer sedan att kallas till färdighetsprov. Färdighetsprov för förskoleklass genomförs 3 och 4 februari samt 17 och 18 februari. Färdighetsprov för åk 1-9 genomförs 13-14 januari 2024. Kallelse till färdighetsprov skickas ut i december för åk 1-9 och i januari för förskoleklass. Skicka gärna i god tid er ansökan då vi påbörjar antagningsprocessen före sista ansökningsdag för förskoleklassen. Antagningsbesked skickas ut några veckor efter färdighetsproven.

Informationskväll för förskoleklass
Informationskvällen är tisdag den 23 januari 2024 kl 18:00-19:00. Maila till info@lillaakademien.se om du har några frågor.
Var: Norrtullsgatan 14, hus 03 inne på gården i Danssalen.

Välkomna

 

Välkomna till någon av våra många konserter och föreställningar. Det är fina tillfällen för er som vill veta mer om skolan. Läs mer om det under nyheter och evenemang.

 

Frågor och svar om färdighetsprovet

Vilka moment bedöms under färdighetsprovet?

Under färdighetsproven bedömer vi vilka förutsättningar de som söker har att tillgodogöra sig utbildningen. Vi har en profilerad musikutbildning för förskoleklass och grundskola och bedömer under proven därför färdigheter i musik.

Oavsett ålder på den sökande testar vi musikaliska färdigheter utifrån följande grundelement i musiken:

1.                        Sång

2.                        Gehör

3.                        Melodiminne

4.                        Harmoniskt gehör

5.                        Rytm

6.                        Koordination

7.                        Instrumentalspel (för sökande till åk 2-9)

 

Juryn tittar på två parametrar för att bedöma färdigheterna i instrumentalspel:

1.                        Teknisk utveckling på instrumentet i relation till antalet studerade år

2.                        Musikalisk gestaltning

Hur går bedömningen till och hur räknas poängen ut?

De sex eller sju momenten som ingår i bedömningen av färdighetsprovet poängsätts på skalan 1-10 var för sig och summeras.

Maxpoäng fk och åk 1: 60

Maxpoäng åk 2-9: 70

Vilken lägsta poäng behövs för att bli godkänd på färdighetsprovet?

För förskoleklass och åk 1 behövs minst 42 poäng för att bli godkänd. Det motsvarar ett snitt på sju poäng på alla sex moment, men det är summan som räknas.

För åk 2-9 behövs minst 49 poäng för att bli godkänd. Det motsvarar ett snitt på sju poäng på alla sju moment, men det är summan som räknas.

Påverkar det vilket instrument mitt barn väljer att spela på provet? (åk 2-9)

Valet av instrument har ingen betydelse för möjligheten att antas till skolan för ÅK 2-9. Däremot kan det vara viktigt att tänka på att det instrument som den sökande väljer att spela på färdighetsprovet är det instrument som vi sedan kommer att erbjuda undervisning på, om provet blir godkänt och vi erbjuder en plats. Välj alltså det instrument som ditt barn vill fördjupa sig i om barnet blir antagen till skolan.

Barn som söker till förskoleklass och årskurs 1 behöver inte göra något val av instrument till färdighetsprovet, de bjuds in till en instrumentdag efter antagningen, då de får prova olika instrument innan de gör sitt val.

Vilket stycke ska vi välja att förbereda på instrumentet? (åk2-9)

Välj ett stycke som ditt barn tycker om att spela och som visar hur långt du kommit på ditt instrument både musikaliskt och tekniskt.

Hur många lediga platser har vi på skolan?

Till förskoleklassen antar vi som regel varje år 24 sökande. Till grundskolans klasser har vi ett fåtal platser per år, men det varierar hur många vakanser det blir för varje år.  Sökande som gör ett godkänt prov men inte kan erbjudas en plats får en reservplacering.
Om vakanta platser uppstår antar vi sökande från reservlistan efter ordinarie färdighetsprov under antagningsomgången. Om inga elever finns på reservlistan håller vi en extra omgång färdighetsprov och annonserar det på vår hemsida.

Till skolstarten HT 2024 har vi följande vakanta platser (enligt nytt beslut 2024-02-08):

FK: 24 platser

Åk 1: 3 platser

Åk 2: 1 plats

Åk 3: 2 plats

Åk 4: 4 platser

Åk 5: 3 platser

Åk 6: 2 platser

Åk 7: 5 platser

Åk 8: 2 platser

Åk 9: 1 platser

Vad händer om en eller flera som söker får samma poäng?

I vår bedömning utgår vi bara från de sex eller sju momenten som ingår i färdighetsprovet. Om två eller flera sökande får samma poäng och alla inte kan erbjudas plats, tittar vi särskilt på poängen som satts på momenten gehör och rytm. Det betyder att gehör och rytm väger extra tungt och de med högst poäng på de momenten erbjuds en plats.

Om två eller flera elever rangordnas lika (efter att gehör och rytm har vägts in) och alla inte kan erbjudas plats kommer vi inte att anta någon av de som rangordnats lika. Hittills har det inte hänt och vi motverkar att det händer genom att säkerställa juryns förmåga att bedöma av momenten.

Hur får jag ta del av provresultatet?

Vi skickar så snart vi kan efter färdighetsproven ut besked om antagning, reservplats eller ett nej till antagning. Vi erbjuder samtal till de som får reservplacering och om vi hinner även till de som önskar, för att kunna förklara resultatet och ge förslag på framtida utveckling. För de som önskar ta del av sina poäng på färdighetsprovet lämnas de ut per mail, kontakta antagning@lillaakademien.se . Vi har inte möjlighet att ge alla sökande individuell feedback, men i den mån vi kan vill vi gärna uppmuntra till utveckling och fortsatt musicerande