En blomstrande vår på Lilla Akademien

I samklang med vårens intåg står vår skola i full blom. Veckoschemat pyntas av masterclasser, elevkonserter, lunchkonserter, sökningar, tävlingsvinster och festivaler.

Under vintern fick vi bland annat återse många av våra alumner i samband med årets Vinterfestival i samarbete med O/Modernt. Festivalen bjöd på två alumnikonserter där våra alumner, idag professionella musiker, delade scen med nuvarande elever och musiker från O/Modernt. Det var ett kärt återseende och vi gläder oss åt att se våra före detta elever fortsätta växa som människor och som musiker även efter sin studietid här.

Nockebyhus, Matteuskyrkan och slagverksfestivalen i Örebro är bara några av de platser dit Lilla Akademiens elever har åkt på sistone för att uppträda och lära. Även längre norrut, till Romme Alpin, tog sig elever från högstadiet och gymnasiet tillsammans med sina lärare för den traditionsenliga skidresan. Det här året var det en lättnad för alla att det låg snö på marken trots att det var 12 soliga grader i luften!

En period av sökande

Våren för med sig många sökningar, både för våra elever som ska söka sig vidare och för nya elever som söker till oss. Det är en intensiv tid för många, med nya repertoarer som ska övas in till färdighetsprov, betyg som ska finslipas och planer för framtiden som ska landa. Under tiden försöker vi vara en trygg plats där lärare kan finnas till hjälp och som stöd, och där roliga projekt och inspirerande framträdanden ger energi.

På bilden ser ni vår flitiga Lena Astergull under färdighetsproven till Lilla Akademiens musikgymnasium!

Hör från några av våra gymnasietreor om hur det är att söka till musikhögskola:

Häromveckan intog årskurs 3, 4 och 5 scenen i Drottning Silvias Konsertsal i vårens upplaga av Lilla Akademiens populära familjeföreställningar: Sverige Runt. Med hjälp av sång, dans och teater berättade föreställningen om Sveriges geografi, tillsammans med orkester från högstadiet och gymnasiet. Dagarna innan helgföreställningen bjöds skolklasser in från hela Stockholm för att komma och se föreställningen. Tack till all publik och alla medverkande — välkomna tillbaka till nästa familjeföreställning i höst!

ANNE SJÖLUND, Manus och regi
RIINA TURUNEN, Koreografi och kostym
LOTTA GULLBERG, Körarrangemang och körledning
NIKLAS BREMAN, Orkesterarrangemang

Samtidigt jobbade årskurs 1 flitigt med sitt projekt tillsammans med lärare Anna Eklöf, en vernissage med djurtema. Klassen skrev faktaböcker om djuren och målade tillsammans ett träd där alla djuren bor. Klassen har också haft vänskapstema under våren och i samband med djur-vernissagen visade de också upp porträtt på sig själva med fina ord från sina klasskompisar.

Vi har också fått flera besök till förmån för våra elever i form av olika masterclasser den senaste tiden. Anne Sofie von Otter undervisade i sång, Mats Bergström ledde en masterclass i gitarr, och från Vadstena Sång och Pianoakademi kom både Ingrid Haking Raaby (sång) och Per Lundberg (piano) och träffade våra elever. Så roligt med dessa lärorika tillfällen för både lärare och elever!


Pre College, vår eftergymnasiala utbildning som förbereder unga musiker för ett yrkesliv inom musik och sökningar till musikhögskola, har haft öppna dagar för att välkomna nyfikna sökande till skolan.

Sista ansökningsdag är 15 april!


Blåsorkesterfestival!

Efter påsk väntar Lilla Akademiens årliga blåsorkesterfestival den 26 april. Till festivalen kommer orkestrar med pedagoger från olika delar av landet för att samlas under en dag av workshops, stämrep och slutligen en gemensam konsert i Drottning Silvias Konsertsal.

Som alltid, håll utkik i Lilla Akademiens kanaler på Instagram och Facebook för att inte missa allt det roliga som resten av vårterminen bjuder på. Vi ses och glad påsk!

Läs fler nyheter här!

Första pris i Blue House Youth Jazz Festival: Lilla Akademien Big Band och Kvartut!

Det gläder oss mycket att meddela att Lilla Akademiens storband (LABB) och kvartetten Kvartut kammade hem vinst under Blue House Youth Jazz Festival!

Blue House Youth Jazz Festival sker årligen i Konserthuset i Stockholm. Unga jazzmusiker från hela landet möts och deltar i workshops och framträder på scen i mindre grupper och i större orkestrar som alla tävlar om de stora vinsterna. Detta år kunde elever från Lilla Akademien stoltsera med två priser:

Lilla Akademien Big Band (LABB): första pris i äldre klassen för storband
Lilla Akademiens gymnasiums storband under ledning av Eirik Steinsvik.

Musiken fullkomligt flyter fram utan minsta motstånd. Precision och tydlighet tillsammans med en lekfull attityd till musiken lämnar djupa avtryck hos lyssnaren. En balanserad tillika homogen klang lyfter fram den egna och utmanande kompositionen.
— Juryn i Blue House Youth Jazz Festival

Kvartut: första pris i gymnasieklassen för småband
Tilde Gardemar
Jonathan Kauppi
Samuel Falkner
Anton Rodell (Södra Latin)

För sitt osvikliga och säkra samspel, grundat i en väl utvecklad instrumentkännedom och ett varmt musikaliskt uttryck.
— Juryn i Blue House Youth Jazz Festival

Jazzradion i P2 sände ett inslag om festivalen och bland annat om vinsten för LABB. Lyssna på inslaget här! Ett längre reportage om Blue House Youth Jazz Festival går att lyssna på här.

Tack till juryn och Blue House Youth Jazz Festival för vinsten och de fina orden, och tack till alla våra engagerade lärare som fortsätter ta Lilla Akademiens jazzprofil vidare till nya höjder. Sist men definitivt inte minst, ett stort grattis till våra ambitiösa och skickliga elever!

Läs fler nyheter här!

Vi går mot jul...

Den där sista vägen mot jul är något alldeles särskilt. Mörkret lägger sig, men ändå dallrar luften med förväntan och tänds upp av ljus på vägen. Kanske känns det allra mest på en musikskola, där musiken övergår från den annars spridda repertoaren till tongångar vi känner igen, som slår an något nostalgiskt inom oss. Känslan av att vi går mot jul blir desto starkare när sånger om juleljus och stalledrängar sprids på skolområdet, såväl i som utanför klassrummen.

Den här veckan lussas det för fullt. De äldre eleverna går luciatåg på olika platser för att samla ihop till sina klasskassor, och dessförinnan sätts årets luciakonsert White Light upp i Drottning Silvias Konsertsal den 10:e, 11:e och 12:e december. Sedan väntar det allra sista innan jullovet, de sista proven för terminen, och till sist den avslutande julkonserten i Gustaf Vasas kyrka.

Innan det blev jul hann vi med annat roligt, såsom gymnasiemässan, infokväll för gymnasiet, en rad avdelningskonserter, lågstadiets årliga föreställning, och festivalen Framtidens musik.

På gymnasiemässan turades eleverna om att delta och sprida kännedom om spetsutbildningen på Lilla Akademien, tillsammans med kunniga lärare från olika delar av utbildningen. Några som vi träffade där kom sedan till skolan på besök på infokväll tillsammans med föräldrar och kompisar, och fick höra mer om utbildningen och lyssna på musikinslag från eleverna. Välkomna och hoppas vi ses i korridorerna många gånger till!

Lågstadiets årliga föreställning, som görs i ett fantastiskt samarbete mellan klasserna och lärarlaget, sattes upp för både inbjudna skolklasser i Stockholmsområdet och för familjer under helgen. I år var föreställningen Sagans bro – en fantasifull och inspirerande berättelse om broarna mellan saga och verklighet, och om vänskap och samarbete.

Manus och regi: Anne Sjölund
Koreografi och kostym: Riina Turunen
Körledning: Helena Ströberg
Orkesterarrangemang: Niklas Breman
Orkestern bestod av elever från Lilla Akademiens grundskola och gymnasium.

De äldre eleverna ägnade sig samtidigt åt festivalen Framtidens musik: ett evenemang med konserter över flera dagar där nykomponerade verk från unga kompositörer på gymnasiet och pre-college framförs i konsertsalen. I år blev det bland annat uruppförande av operan Oscar och Malvina, skriven av Viggo Jonsell och Otis Kenward i Gy2.

Bredvid musiken och konserterna pågår ju också helt vanliga skoldagar. Med laborationer, plugg i korridorerna och som i årskurs 1, högläsning för förskoleklassen på den nationella läsdagen.

Tack för en fantastisk termin, och god jul! Snart ses vi igen, laddade för ett nytt år och nya upplevelser.

Läs fler nyheter här!

En konsertspäckad höst

En intensiv oktobermånad avslutades till slut med höstlov – en efterlängtad vecka av ledighet och återhämtning. Den senaste tiden har nämligen repetitioner, undervisning, konserter och besök av gästlärare samsats med varandra i schemat.

Vi har fått besök av bland annat Janne Schaffer, som höll i en föreläsning för våra elever där han berättade om sin musikkarriär och delade med sig av erfarenheter och råd. Samma vecka avslutades med en ackordeonfestival och galakonsert med Schaffer, alumner, internationella unga musiker och nuvarande elever i ett otroligt program präglat av musikglädje, med allt från Saint-Saëns till ABBA.

Den berömde basisten Rubem Farias var också här med sin trio från Brasilien och bjöd på en mycket uppskattad workshop för våra jazzelever. Tillsammans med jazzsektionens storband och latinensemble repade Farias också ihärdigt och framförde sedan en medryckande mix av brasilianska rytmer och modern jazz i vår konsertsal under en konsert som var en del av Stockholm Jazz Festival.

Slutligen var det dags för konsertsäsongens Artist-In-Residence, den internationellt berömde hornisten Felix Klieser, att möta Lilla Akademien. Under tre dagar höll han workshops och masterclasses med elever från lågstadiet upp till gymnasiet, för att sedan avsluta sin residens med en storslagen konsert. Programmet bestod av blandade verk för valthorn, piano och kammarorkester och framfördes tillsammans med bland annat hornister från Kungliga Musikhögskolan.

Samtidigt som allt detta har pågått har eleverna också deltagit i lunchkonserter, elevkonserter, avdelningskonserter, jazzsångafton och andra spridda framträdanden. Nu hoppas vi att alla har fått njuta och slappna av under höstlovet, och samlat kraft för den händelserika tid som leder oss fram till jul!

Hur går det till när unga människor skolas tidigt i att framträda på scen? Läs rektor Emelias tankar om det i hennes senaste blogginlägg: En konsertskola

Och du vet väl att du kan hålla koll på kommande konserter med Lilla Akademien HÄR?

Läs fler nyheter här!

Senaste nytt i september 2024

Det här händer på Lilla Akademien

19 september 2024

Det har nu redan gått en månad sedan terminsstart, och skolan är som alltid sprudlande av aktivitet. Från alla hörn ljuder musik av alla dess slag, och på skolgården hörs barnalek och förväntan inför ett nytt läsår.

Gymnasiehuset har fått ett lyft

Terminen inleddes med en glädjefylld invigning av hus 01, gymnasiehuset, som i mer än ett år har varit under renovering. Tillfälliga paviljonger och stort tålamod och flexibilitet hos elever och personal har fått hjälpa till under tiden som huset har varit utrymt, men vilken utdelning! Det har tillkommit en mängd nya övningsrum på vindsvåningen, fyra nya stora och välutrustade klassrum, vackra lärarrum och pentry för eleverna, och gamla älskade rum såsom Träsalen har fått ett rejält ansiktslyft. Allt detta samtidigt som den K-märkta byggnaden har fått behålla all sin ursprungliga skönhet och originalcharm.

Konsertsäsongen i Drottning Silvias Konsertsal är igång

Precis intill gymnasiehuset pågår det också febril musikalisk aktivitet i och omkring Drottning Silvias Konsertsal. I helgen var det dags för konserten som fick inleda säsongen 24/25: en kväll som tillägnades skolans första rektor Bo Lindgren och introducerade läsårets tema Broar. Bo och hans insats för skolan gestaltades i texten Mannen som planterade träd, och med vår alumn, sopranen Cornelia Beskow, tillsammans på scen med nuvarande elever byggdes broar både till vad som har varit och vad som kan komma att bli.

Musiken fortsätter under helgerna

Under helgerna på Lilla Akademien pågår inte bara konserter – varje lördag och söndag fylls skolan av barn i åldrarna 2–15 år som utanför skolverksamheten får upptäcka musikens spännande, lustfyllda värld. I Lilla Piccolas musikvärld utforskar de minsta musiken genom rytmer, dans och sagosång, Lilla Corda och Lilla Musica visar de lite äldre barnen hur kunskaper i gehör och musikteori hänger ihop med eget instrumentspel och rytmik i grupp, och i den virvlande instrumentkarusellen får de prova på olika instrument för att väcka nyfikenheten för instrumentens olika uttrycksformer.

Eleverna övar upp och tar sig ut

Övningstimmarna blir till dagar och dagarna blir till veckor. Från övningsrum till konsertscen ska snart våra elevers musik få färdas, då det från nästa vecka är dags för elevkonserterna att komma igång igen. Varje tisdag och torsdag kväll ska elever från alla årskurser få visa upp det de så flitigt jobbar på med sina lärare, i övningsrum och hemmavid.

I samspelet byggs broar, som kan ta oss vidare eller låta oss komma närmare varandra. Under den så kallade Hagadagen är det just det som sker, varje år enligt tradition: skolans alla elever delas in i tvärgrupper om två till tre elever från varje klass och tar sig tillsammans ut till Hagaparken. Där väntar en dag av samarbete, upptäckande, problemlösning och lek. Elever får mötas över klassgränserna och både lärare och elever som normalt inte möts i undervisningen får lära känna varandra. Nästa vecka väntar årets Hagadag, som säkerligen kommer ge minst lika många glädjande minnen och nya relationer som alltid.

Läs fler nyheter här!

Säsongsöppning 2024/2025 i Drottning Silvias Konsertsal

Äntligen är det dags: den 14e september öppnas dörrarna till ett nytt år av konsertupplevelser och musikaliska möjligheter i vår alldeles egna Drottning Silvias Konsertsal.

 

Konsertsäsongen 2024/2025 följer temat Broar; alla konserter under året syftar till att bygga broar mellan människor, genrer, uttryck, platser och känslor. Musiker och artister från hela världen bjuder tillsammans med Lilla Akademien in till en säsong av konserter som väcker sinnena, inspirerar till nya musikaliska uttryck och vidgar din inre värld.

 

Vi inleder säsongen den 14e september i Drottning Silvias Konsertsal med att hylla minnet av Lilla Akademiens medgrundare och första rektor Bo Lindgren. Den världsberömda sopranen Cornelia Beskow intar scenen i ett program som bygger broar från natt till dag, mörker till ljus och sorg till glädje med musik av Wagner, Satie, Richter, Dvořák med flera.

Mer info om öppningskonserten och biljetter hittar du här!

Läs fler nyheter här!

Lilla Akademien tar över Vadstena Sång och Pianoakademi

PRESSMEDDELANDE 2024-02-07

Musikskolan Lilla Akademien har trätt in som ny huvudman för Vadstena Sång- och Pianoakademi sedan den 2 februari. De tar över efter Folkuniversitetet som varit huvudman sedan 2017. Den internationellt prisade utbildningen har varit pausad under läsåret 2023/2024 på grund av en utmanande ekonomisk situation, men nu återupptas verksamheten med Lilla Akademien vid rodret. Nästa utbildningsomgång startar i augusti 2024.

Vadstena Sång och Pianoakademi

Musikskolan Lilla Akademien grundades 1998 och erbjuder utbildning från förskoleklass ända upp till gymnasium och konst- och kulturutbildning. Lilla Akademien är idag en väletablerad musikskola som präglas av mångfald, hög kvalitet och ett djupt engagemang för musik och lärande. I och med det nya huvudmannaskapet för Vadstena Sång och Pianoakademi utökas nu Lilla Akademiens utbildningsverksamhet med en nischad specialutbildning med fokus på romansinterpretation. Det är en utbildning som har stor betydelse för unga pianister och sångare – och inte minst för framtidens musikliv i Sverige och internationellt.

– Lilla Akademien har höga konstnärliga och pedagogiska ambitioner, och har som mission att utbilda morgondagens musiker. Att ta över ansvaret för välrenommerade Vadstena Sång och Pianoakademi och utveckla den utbildningen vidare går helt i linje med skolans vision, säger Emelia Gardemar, rektor på Musikskolan Lilla Akademien.

Vadstena Sång och Pianoakademis verksamhet kommer fortsatt att bedrivas i Vadstena, då utbildningen är intimt förknippad med staden och det finns ett stort värde i att kunna bedriva professionell musikutbildning även utanför storstäderna. Utbildningens viktiga samarbete med Vadstena-Akademien kommer att förvaltas och utvecklas vidare. Nytt för utbildningen är att de studerande i Vadstena kommer att vara en del av Lilla Akademiens stora internationella verksamhet och möta gästande lärare och musiker i masterclasses och nyskapande konserter i Drottning Silvias konsertsal.

– Vi är tacksamma för det goda samarbetet med Lilla Akademien och Folkuniversitet och den gemensamma ambitionen att hitta en hållbar väg framåt för Vadstena Sång och Pianoakademi. Nu kommer vi åter kunna höra sång och musik från Rödtornet i Vadstena, säger Elisabeth Nilsson, ordförande för Vadstena-Akademien.

– Vi såg att Folkuniversitetet inte längre hade förutsättningar att driva Vadstena Sång och Pianoakademi. Det blev tydligt att Lilla Akademien var den part med bäst möjligheter att fortsätta utveckla utbildningen med samma höga kvalitet och engagemang som kännetecknar Vadstena Sång och Pianoakademi. För oss har det också varit avgörande att utbildningen ligger kvar i Vadstena, säger Olof Olsson, stiftelserektor på Folkuniversitetet region Öst.

Ansökningarna till Vadstena Sång och Pianoakademi öppnar nu åter upp, och välkomnar presumtiva elever att söka. Sista dagen för att söka till höstens utbildningar är 15 april.

Bakgrund:

  • Vadstena Sång och Pianoakademi, tidigare Vadstena Folkhögskolas musiklinje sedan 1989, har en unik position i svenskt musikliv. Många av de sångare och pianister som gör nationell och internationell karriär har utbildats inom Vadstena Sång och Pianoakademi, som även samarbetar med Vadstena Akademien.

  • 2017 startade Folkuniversitetet Konst och Kulturutbildningen Vadstena Sång och Pianoakademi med samma inriktning som den tidigare Musiklinjen vid Vadstena Folkhögskola. Den nya utbildningen erhöll från och med 2018 statsbidrag från Myndigheten för yrkeshögskola och hade sina lokaler i Rödtornet i centrala Vadstena. Kostnadsökningarna efter pandemin blev dock en för stor utmaning och verksamheten pausades inför läsåret 2023/2024.

  • Nu startar Vadstena Sång och Pianoakademi igen med ny utbildningsanordnare och huvudman – Musikskolan Lilla Akademien i Stockholm. Detta har möjliggjorts tack vare ett konstruktivt samarbete mellan Folkuniversitetet Öst, Lilla Akademien och Vadstena-Akademien.

  • Lilla Akademien är en fristående skola som bedriver musikutbildning i ett åldersspann från förskola till eftergymnasial konst- och kulturutbildning. Vadstena Sång och Pianoakademi blir en självklar del av skolans verksamhet och kommer även fortsättningsvis bedrivas i Vadstena. Utbildningen betyder mycket både för de studerande och för kommunen och regionen i stort.

Läs fler nyheter här!

Stora Ljuspriset 2023: Prestigefylld utmärkelse till Drottning Silvias konsertsal

Drottning Silvias konsertsal i Stockholm prisas för sin vackra och flexibla ljussättning. Projektet vinner det prestigefyllda Svenska Ljuspriset i interiörklassen. Priset delades ut den 6 september i Stockholm.

Drottning Silvias konsertsal i Lilla Akademien lokaler på Norrtullsgatan i Stockholm är ritad av den kända italienska arkitekten Giorgio Palù och uppkallad efter Lilla Akademiens beskyddare H.M. Drottningen. Salen som rymmer upp till 300 personer är en multifunktionell plats, för både utbildning och konserter, med en akustik i världsklass. Salens arkitektur är magisk och förstärks av dess nu prisbelönta ljussättning. Belysningen är flexibel och kan, genom förprogrammerade scenarier, enkelt anpassas till lokalens olika ändamål. Salen kan också lysas upp på olika sätt för att komplettera den musik som framförs. Ljussättningen beskrivs av tävlingsjuryn som ”en närmast himmelsk upplevelse”.

Jurymotiveringen:

I ljusets fokus står de unga musikaliska talangerna. Ljusdesignerna har haft absolut gehör för den organiska arkitekturen och de stora akustiska utmaningarna. Med enkel knapptryckning förvandlas rummet från ett standardiserat klassrum till en stilfullt ackompanjerad konsertsal. Oavsett blickriktning upplevs en totalt bländfri ljusmiljö som uppfyller de mångfacetterade behoven. Ljussättningen ger en närmast himmelsk upplevelse till vilken de lysande gyllene trumpeterna sätter den magiska tonen.

I årets tävlingsomgång deltog projekt, färdigställda i Sverige under 2022.

Läs mer från Belysningsbranschens pressmeddelande.

Foto: Kai Piippo Lightbureau

Läs fler nyheter här!

Introduktionsdag på Lilla Akademiens Musikgymnasium - en dag för alla våra blivande gymnasieettor

Välkommen hit och träffa dina blivande klasskamrater och lärare.

Hela klassen samlas 13:00 i Konsertsalen för presentation och gemensam start. Därefter kommer ni att träffas instrumentvis och det blir aktiviteter med musiklärarna. Vi kommer också mötas i matsalen en stund under eftermiddagen och då bjuder vi på fika. Vi hoppas att så många som möjligt har möjlighet att vara med på denna dag! Tag med ditt instrument:)

Söndag 7 maj 13:00 - 16:00, Lilla Akademien

Anmäl dig senast tisdag 2 maj till antagning@lillaakademien.se eller ring Lena Astergull, 070 091 93 19

Läs fler nyheter här!

Vinterfestival 2023 i Drottning Silvias Konsertsal

Vinterfestivalen Magiska världar

I februari 2023 är det premiär i Drottning Silvias konsertsal för den första Vinterfestivalen!

Kammarorkestern O/Modernts uppskattade sommarfestival på Ulriksdals slottsteater får nu en vintervariant och nya unga medmusiker. Med premiärår 2023 slår sig O/Modernt och Lilla Akademien samman och sätter upp en femdagarsfestival i den gyllene Drottning Silvias konsertsal för att fira vinterns magi.

Under festivalen delar världsartister scenen med nästa generations musiker från Lilla Akademien. Det bjuds bland annat på Nils Holgerssons underbara resa, tidlösa klassiker av kompositörer som Schubert och Mendelssohn, medeltida kärlekssånger och filmmusiken från Harry Potter.

Varmt välkomna till Drottning Silvias konsertsal och en magisk festival i världsklass!

Datum: 15-19 februari 2023

Biljetter: billetto.se (sök på Drottning Silvias konsertsal). Länk: Hitta event (billetto.se)

Program, solister, information m.m.: O/Modernt New Generation Winter Festival (omodernt.com)

 

Programmet:

Utomvärldsliga harmonier
​Onsdag 15 februari | 19:00

En musikalisk resa mot utomvärldsliga harmonier där klangfärgerna står i centrum. Kvällen inleds med toner från elgitarr och vi förs sedan vidare genom ett klangligt landskap av Golijovs blida bön Tenebrae, mot Bowies Moonlight on Mars som möter Beethoven och vi tar oss i hamn hos Schuberts C-dur kvintett.

Kärlekens magi
​Torsdag 16 februari | 19:00

Denna kaleidoskopiska konsert skildrar kärleken ur många vinklar och eror. Från medeltida sånger till Manuel de Fallas El amor bjujo. Efter paus bjuder O/Modernts musiker och Lilla Akademiens elever på vackra Adagietto ur Mahlers femte symfoni.

HENRY OCH HARRY / POTTER OCH PURCELL
Fredag 17 februari | 19:00

I detta magiska program flätas Purcells Dido och Aeneas ihop med musiken från filmerna som introducerade magin till en hel generation- Harry Potter. Det magispäckade programmet bjuder också på Erkki-Sven Tüürs Action – Passion och en av Stings tidlösa sånger.

VÄTTAR, NISSAR OCH ÄLVOR
Lördag 18 februari | 15:00

En lunchkonsert där magiska varelser har satt sitt avtryck i musiken. Scherzot ur Mendelssohns oktett inspirerad av demoner, Tjajkovskijs sockerfe som väcks till liv på julaftonsnatten och den galna ritten undan Schuberts lockande Erlkönig. 

HENRY OCH HARRY / POTTER OCH PURCELL
Lördag 18 februari | 19:00

Se konsertbeskrivning ovan.

Nils Holgerssons underbara resa
​Söndag 19 februari | 15:00

Familjeföreställningen som redan rönt stora succéer i Berwaldhallen och på Konzerthaus i Berlin. Vi får vi följa med Selma Lagerlöfs Nils Holgersson när han tillsammans med O/Modernt New Generation Orchestra och Lilla Akademiens elever lämnar Sverige och med det magiska flygpulvret ger sig ut i världen. 

THE WONDERFUL ADVENTURES OF NILS
​Söndag 19 februari | 18:00

Se konsertbeskrivning ovan.

 

Läs fler nyheter här!

Kreativt möte mellan världsberömd författare och Lilla Akademiens elever

Författaren Alexander McCall Smith gästade första gången Musikskolan Lilla Akademien under våren 2017, då skolans elever fick uppleva ett samarbete med The Really Terrible Orchestra som var fyllt av musikglädje och entusiasm. I november 2022 var han åter gäst på Lilla Akademien i samband med att oratoriet A Celebration of Trees uruppfördes på festivalen Framtidens Musik.

Det började med en tanke - tänk om McCall Smith skulle vilja skriva texter som eleverna fick tonsätta? Skolan arbetade med temat Re/Generation med fokus på hållbarhet och förnyelse och ur det formades frågan om McCall Smith ville skriva texter om träd. Så blev dikterna om träd till och verket fick namnet A Celebration of Trees.

Det finns många elever som studerar komposition och musikproduktion på Lilla Akademiens gymnasium och pre-college. Eleverna fick en dikt var att tonsätta. Det resulterade i ett färgstarkt oratorium som omfattade 14 olika stycken och vävdes samman till en helhet av kompositionslärare Matthew Peterson. A Celebration of Trees uruppfördes i Drottning Silvias Konsertsal 19 november 2022 av Lilla Akademiens Gymnasiekör och Kammarorkester, Gustaf Sjökvists Kammarkör, solister, ensembler och Alexander McCall Smith som berättare – allt under ledning av Mark Tatlow.

Under besöket fick gymnasiets alla elever också tillfälle att möta den världsberömda författaren i en workshop om skrivande och litteratur. Mötet ägde rum under en förmiddag i Drottning Silvias Konsertsal och präglades av stor koncentration, värme och nyfikenhet. Eleverna fick ställa frågor kring författarskapet, uppleva högläsning av McCall Smith och inspireras till eget skrivande, allt inramat av musik framförd av elever på Lilla Akademien.

Samma dag fick även mellanstadiets elever möta McCall Smith. De visade teckningar på temat träd som de skapat tillsammans med en vänskola i Botswana och de framförde luciasånger i trapphuset i Villa Lindgren. I klassrummen var det ivriga samtal om litteratur och eleverna fick goda råd om hur man kan komma på idéer och skriva berättelser. Boktips utbyttes och det gick ett sus genom årskurs 5 när McCall Smith berättade att han bor granne med J.K. Rowling i Edinburgh.

Alexander McCall Smith har kommit att bli en kär vän till oss på Musikskolan Lilla Akademien och han är alltid välkommen tillbaka.

På Lilla Akademiens Youtubekanal finns det videoklipp från besöket: https://www.youtube.com/watch?v=mco7IYxw4E0

https://www.youtube.com/watch?v=Ls0ymuKj11Q&t=25s

Foto: Mats Ögren Wanger

Läs fler nyheter här!

Festivalen Framtidens musik 2022

Framtidens musik Re/Generation 2022

Lilla Akademien har den stora glädjen att meddela att den nydanande Festivalen för framtidens musik som startade 2021 blir en årligen återkommande festival. Festivalens rubrik i år är Framtidens musik Re/Generation och tredagarsfestivalen går av stapeln den 17 november.

Framtidens musik är Sveriges största festival för nyskriven konstmusik och ett initiativ för att lyfta den stora kreativitet, talang och skaparglädje som finns hos nästa generations tonsättare. Under premiäråret 2021 uruppfördes över 50 nykomponerade verk av unga kompositörer och inte blir det färre i år.

2022 får festivalen dessutom celebert besök. Under finalkvällen den 19 november uruppförs oratoriet A Celebration of Trees med libretto skrivet av den världsberömde författaren Alexander McCall Smith.

Varmt välkomna att uppleva framtiden tillsammans med oss!

Biljetter via billetto.se

Program:

TORSDAG 17 nov:

19.00 RE/AWAKENING - Öppningskonsert med nyskrivna verk för Lilla Akademiens ensembler. Drottning Silvias konsertsal.

 

FREDAG 18 nov:

12.00 RE/NEWAL- Nykomponerade kammar- och soloverk från både Lilla Akademiens elever och elever från den estniska musik- och balettskolan MUBA. Genom ett nystartat EU-projekt ingår skolorna i ett konstnärligt samarbete. Träsalen på Lilla Akademien.

14.00 RE/SEARCH- Öppen workshop där kompositionsklassen från Lilla Akademien i möte med elever från den estniska musik- och balettskolan MUBA genomför en workshop med nyskriven experimentell slagverksmusik. Tonsättaren och slagverkaren Magdalena Meitzner framför verken och leder workshopen. Ensemblerummet på Lilla Akademien. 

17.30 RE/WIRED - Konsert med nyskapad elektroakustisk musik av Lilla Akademiens elever. Lilla salen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. https://www.kmh.se/konserter---evenemang/alla/re-wired.html

20.00 RE/GENERATION - En kväll med nyskriven musik skapad av Lilla Akademiens elever, alumni, och vänner. Drottning Silvias konsertsal.


LÖRDAG 19 nov:

19.00 A Celebration of Trees- Världspremiär för oratoriet A celebration of Trees med libretto skrivet av författaren prof. Alexander McCall Smith. Drottning Silvias konsertsal.


Läs fler nyheter här!

Säsongsöppning Drottning Silvias konsertsal 2022

Välkommen till Drottning Silvias Konsertsal

En ny musikalisk mötesplats i Stockholm

21 okt 18:00

Öppet genrep inför konsert med Nils Landgren.

Fri entré för skolungdom på högstadium och gymnasium.

OSA till drottningsilviaskonsertsal@lillaakademien.se

 

22 okt 15:00 & 19:00

Öppningskonserter ”Autumn leaves” med Nils Landgren

i möte med Lilla Akademiens elever och O/Modernt

Köp biljetter på billetto.se

 

25 okt 19:00

Stipendiekonsert med årets stipendiater från Lilla Akademien.

I samarbete med Bifrostorden och Ruby och Lars Ullmans stiftelse.

Fri entré, boka din plats på billetto.se

 

26 okt 17:30 & 19:00

27 okt 17:30 & 19:00

Upplev Drottning Silvias Konsertsal

  • Lyssna till musik i en enastående akustik

  • Hör berättelsen om salen och dess magiska arkitektur

  • Möt konstnärliga ledningen för Drottning Silvias Konsertsal, tillsammans med lärare och elever på Lilla Akademien

Visning av salen, ca 1 timme per tillfälle. Fri entré, boka din plats på billetto.se

 

Kontakt

Irina Krjutjkova, produktionsansvarig tel 073 646 15 51

drottningsilviaskonsertsal@lillaakademien.se

Norrtullsgatan 14, 113 45 Stockholm

Läs fler nyheter här!

Invigning av Drottning Silvias Konsertsal 7 och 8 juni

Den 7:e och 8:e juni invigs den nya konsertsalen på Lilla Akademien under två festliga kvällar, med konsert och mottagning i parken. Konsertsalen namnges efter Lilla Akademiens beskyddare H.M. Drottningen.

Konsertsalen ritas av den italienska arkitekten och konstnären Giorgio Palù och akustiken skapas av den världsberömda akustikern Yasuhisa Toyota.

Foto: Skiss konsertsal, Giorgio Palù @arkpabi2022

Den nya konsertsalen blir ett fantasifullt bidrag till svenskt kulturliv. En lockande, multifunktionell plats för kreativitet, som på nyskapande sätt för människor samman och bygger upp framtidens generation av unga musiker. Den vackra och välklingande konsertsalen ökar kvaliteten på Lilla Akademiens musikutbildningar och inspirerar andra, med utgångspunkt i konsten att lyssna. Med musikens kraft skapas en mötesplats för inkludering och minskat utanförskap. Med digital kommunikationsteknik länkas musiker och musikutbildningar samman i ett världsomspännande nätverk. Konsertsalen blir språngbräda och idéverkstad för en ny generation yrkesmusiker och skapar en rik återväxt av både åhörare och musiker. Konsertsalen finansieras av stiftelser och privata medel.

Pressmeddelande om invigningen

Läs fler nyheter här!