Kontrabas

Om undervisningen

Kontrabasen är ett viktigt och mångsidigt instrument som förekommer inom flera musikgenrer. Inom jazzinriktningen på Lilla Akademien är den en viktig komponent i storband och latinensemble, och i en symfoni- eller kammarorkester inom en klassisk inriktning utgör den den oumbärliga basgången tillsammans med cellosektionen.

Lärare i kontrabas

Harpa

Om undervisningen

Harpa är ett urgammalt instrument förekommer i många musikgenrer, i allt från klassiskt och musikal till pop, rock och jazz.

Undervisningen i harpa på Lilla Akademien är grundlig, inspirerande och anpassad efter varje elevs individuella nivå, behov och mål. Margareta Nilsson, som är huvudlärare för harpa på skolan, ser till att eleverna får en gedigen utbildning som kombinerar teknisk träning med konstnärlig utveckling.

Margareta erbjuder ett stödjande och uppmuntrande lärandemiljö. Målet är att inte bara utveckla tekniska färdigheter utan också att hjälpa varje elev att hitta sin egen musikaliska röst och uttryckssätt. Undervisningen är både utmanande och inspirerande, och den förbereder eleverna väl för vidare musikstudier eller en professionell karriär som harpist.

Varje elev får individuell undervisning, och under dessa lektioner arbetar eleverna med att utveckla sin teknik, inklusive fingersättning, pedalhantering och klangbildning. Det är en djupgående process som fokuserar på att bygga en solid grund som gör det möjligt för eleverna att spela avancerad repertoar med skicklighet och självförtroende.

Harpaklassen

Förutom solospel får eleverna delta i kammarmusik och ensemblespel, där de lär sig att samarbeta med andra musiker. Detta är en viktig del av utbildningen, då det hjälper eleverna att utveckla lyhördhet, samspel och en känsla för musikalisk kommunikation.

Repertoaren som eleverna arbetar med på Lilla Akademien är bred och omfattar allt från barockmusik till samtida verk. Margareta uppmuntrar harpeleverna att utforska olika stilar och epoker, vilket hjälper dem att utveckla en djup musikalisk förståelse och ett brett uttrycksspektrum. Eleverna får möjlighet att arbeta med både solostycken, kammarmusik och orkesterverk, vilket förbereder dem för olika roller som harpister.

Lärare i harpa

Cello

UNDERVISNINGEN

Som elev i celloklassen vid Lilla Akademien får du undervisning av våra kunniga och inspirerande lärare varje vecka. Eleverna i celloklassen får många konserttillfällen varje läsår, både som solister och som medlemmar i skolans ensembler och orkestrar.

 

Den enskilda undervisningen utformas i enlighet med varje individuell elevs behov och önskemål, men vi arbetar alla gemensamt för att varje elev ska:

-     Utveckla tekniska färdigheter

-     Bygga upp en bred repertoar med solostycken, kammarmusik och orkestermusik, från olika stilar och epoker

-     Ges möjlighet till att utveckla en stor scenvana

-     Lära sig om historisk uppförandepraxis

-     Få kunskap om hur man övar på ett bra sätt

-     Utvecklas som person

 
CELLOKLASSEN

Våra lärare är alla yrkesverksamma musiker som arbetar i bl.a. Radiosymfonikerna, som kammarmusiker och solister, samt frilansar med samtliga orkestrar i Sverige. Eleverna i celloklassen får många konserttillfällen varje läsår, både som solister och som medlemmar i skolans ensembler och orkestrar.

Vi har samarbeten varje år med internationella stjärnor, i form av masterclasses och gästlärare. Några av de cellister som gästat oss de senaste åren har varit Thorleif Thedéen, Julian Arp, Steven Isserlis, Matthew Barley och Aleksei Kiseliov. Det har även funnits möjligheter för våra elever att åka på utbytesresor och turnéer utomlands, några exempel har varit utbytesresor med MUBA i Tallinn, framträdande vid Elbfilharmonien i Hamburg, samt spela med kammarorkestern O/Modernt New Generation. Skolans celloensembler har också framträtt vid en rad framstående tillfällen, nu senast framförde gymnasiets celloensemble Heitor Villa Lobos ’Bachianas Braseleiras’ vid banketten efter utdelningen av Birgit Nilsson-priset till Yo-Yo Ma.

 Vad gör elever från tidigare celloklasser?

Efter studier på Lilla Akademien har våra elever studerat vidare vid bl.a. Kungl. Musikhögskolan, Edsbergs Slott, Malmö Musikhögskola, Sibeliusakademien, Kongl. Danske Musikkonservatorium, Norges Musikkhøgskole, Universität der Künste (Berlin), Royal Conservatoire of Scotland (Glasgow), Royal Academy of Music (London), Northwestern University, Bienen School of Music (Chicago, USA), och Zürich Hochschule.

Många av våra tidigare elever är nu aktivt yrkesverksamma musiker och arbetar, eller har arbetat, i bl.a. Kungl. Filharmonikerna, Kungl. Hovkapellet, Sveriges Radios Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Musica Vitae, Svenska Kammarorkestern, Västerås Sinfonietta, Gävle Symfoniorkester, Stavanger Symfoniorkester, Jönköpings Sinfonietta, samt som kammarmusiker och solister. Några alumner har också lagt till undervisning till sin portfolio och de återfinns på Lilla Akademien och andra ställen.

Vissa alumner arbetar inom musiken på annat sätt och har framstående roller inom organisationer såsom Musica Vitae, Rebaroque och Norrköpings Symfoniorkester.

Andra har valt yrkesbanor inom andra områden och arbetar bl.a. inom mode- och designindustrin,  inom militären, politiska organisationer och i IT-branschen.

Lärare i cello

Sång

Undervisning sång

Välkommen som sångelev på Lilla akademien. Här får du en gedigen sångutbildning av erfarna pedagoger med stor yrkesvana.

För en framtid som sångare är det viktigt att ha en gedigen sångteknik, oavsett vilken genre man väljer i framtiden. Varje sångare är unik och vi utgår ifrån hur långt varje elev har kommit innan gymnasiet och vad var och en vill med sin sång. Det är viktigt för oss sånglärare på Lilla Akademien att sångklassen har en god sammanhållning. Varje elev ska känna sig trygg i gruppen, oavsett bakgrund. Alla sångare arbetar tillsammans i olika ämnen.

Välj din inriktning nedan och läs mer!

Gitarr

 

Undervisningen
Gitarr är ett av världens mest populära och mångsidiga instrument som är en viktig del i de flesta genrer från klassisk musik och jazz, till pop, rock, visor och folkmusik från olika länder i Europa, Syd- och Nordamerika. På Lilla Akademien finns möjlighet att fördjupa sig inom både akustisk gitarr och elgitarr. Eleverna får en solid teknisk och musikalisk grund som syftar mot ett eget och obehindrat musikaliskt uttryck. Grunden för undervisningen ligger inom klassisk musik och jazz men eleverna får prova på flera olika genrer samt ingående kunskaper inom både notläsning och improvisation. Skolans lärare har gedigen utbildning och lång erfarenhet av både undervisning och internationell konsertverksamhet och finns representerade på många skivinspelningar.

Gitarrklassen
Då eleverna söker till skolan är inte det viktigaste på hur hög nivå de spelar för tillfället, det viktiga är att de har en brinnande kärlek till musiken och sitt instrument och en vilja att utvecklas. Eleverna får minst åttio minuters enskilda lektioner varje vecka på sitt huvudinstrument och fyrtio minuter på biinstrumentet. De lär sig inte bara om teknik och musikaliskt uttryck utan även övnings- och instuderingstekniker för att göra den egna övningen så effektiv som möjligt. Eleverna får även många tillfällen till att spela konserter både i skolans regi och på externa konserter.

Kammarmusik och ensemblespel är även en viktig del av studierna. Att spela tillsammans är oerhört utvecklande och dessutom fantastiskt roligt.

Masterclasses, festivaler, workshops och internationella studiebesök
Skolan gästas ofta av masterclasslärare, de senaste åren t. ex Ricatdo Gallén, Raphaella Smits, Carles Trepat, Jakob Lindberg, Carlos Barbosa-Lima, Sven Lundestad, Mats Bergström, Patrik Vena, Alon Sariel, Celia Linde, Frederik Munk Larsen, Eric Lammers m. fl. Vi brukar även göra resor med gitarrklassen till olika europeiska festivaler och musikhögskolor; de senaste tre åren har vi besökt Det Jyske Konservatorium i Århus, Hochschule i Düsseldorf och Gall Guitar Festival i Nordhorn (Tyskland).

Våra elever har även vunnit stora framgångar i tävlingar; nu senast då Rebecca Vats Jonsson i Gy3 vann Luis Gall international guitar competition.

 Vad gör elever från tidigare gitarrklasser?
De flesta gitarrelever som går Lilla Akademiens gymnasium blir antagna till musikhögskolor både i Sverige och utlandet.

Gitarristerna bjuder på konsert från Träsalen på Lilla Akademien i februari 2021.

Lärare gitarr

 

Piano

 

 Om undervisningen
Vi lärare som undervisar i piano på Lilla Akademien lägger stor vikt vid varje enskild elevs möjlighet till utveckling - tekniskt, musikaliskt, konstnärligt och personligt. Genom att eleven får två pianolektioner/vecka à 40 minuter, hinner eleven få en djupare förståelse och kunskap för musikaliskt innehåll, analys och struktur. Det är viktigt att eleven får en bred repertoarkännedom under åren på Lilla Akademien så att hen är väl rustad för fortsatta vidarestudier på högskola eller folkhögskola. 

Att vara pianist på Lilla Akademien innebär inte enbart att man kan sin solorepertoar väl, utan också att man i tid börjar utveckla sitt lyssnande och därmed förståelse för samarbeten med andra instrumentalister och sångare. Därför lägger vi stort fokus även på kammarmusik, romansinterpretation med sångare och pianoensemble. 

 För att utvecklas på ett effektivt sätt utifrån varje elevs unika förmåga behöver eleven hjälp med
instuderingsteknik och övningsstruktur vilket vi hjälper till med genom olika verktyg men också
genom samtal och pedagogisk uppföljning. Det finns flera möjligheter att möta publik på som elev, vi har elevkonserter där man kan spela upp aktuell repertoar men även externa konserter på olika scener som skolan har samarbeten med. 

 Masterclasses/workshops

  • Marianna Shirinyan, professor Norges Musikhögskola

  • Alasdair Beatson, Professor at Birmingham University

  • Julia Mustonen-Dahlkvist, professor Musikhögskolan Ingesund


VAD gör elever från tidigare pianoklasser?

Lärare piano

 

Violin & viola

 

om undervisningen
Violin- och violaundervisningen utgår från varje elev och vi vill möta våra elever på ett holistiskt sätt. Som violin- eller violaelev på Lilla Akademien kommer du att

  • utveckla olika tekniska aspekter på ett metodiskt sätt,

  • bygga upp en stor repertoar av solostycken, kammarmusik och orkesterverk från olika genrer, stilar och tidsepoker,

  • få stor erfarenhet av att framträda på scenen och bygga ett självförtroende för att framträda inför publik,

  • improvisera,

  • lära dig mer om historisk uppförandepraxis,

  • få kunskap om hur man övar på ett bra sätt,

  • utvecklas som person.

Violinklassen
I violinklassen får du fokusera på din egen utveckling och samtidigt vara en del av ett sammanhang där elever stödjer och inspirerar varandra, Det skapas genom ett flertal olika violinensembler där alla violinister och violaster ingår. Ensemblerna spelar en mycket varierad repertoar med allt från Bach till Joplin och improvisation.

Det finns regelbundet öppna masterclasses, där både lärare och elever deltar aktivt i samtal om framträdandena. En unik del av violinundervisningen är att eleverna inte bara spelar upp för gästande lärare, utan också framträder tillsammans med dem i orkesterprojekt eller kammarmusikensembler.

Varje år får instrumentalister från Lilla Akademien möjlighet att spela tillsammans med O/modernt och andra unga från hela landet i en orkesterkurs som mynnar ut i en konsert på Musikaliska med ett stort symfoniskt verk.

MASTERCLASSES/WORKSHOPS
Violineleverna på Lilla Akademien får regelbundet möta internationellt erkända musiker och professorer som gästlärare.

  • Malin Broman, Konsertmästare Sveriges Radios Symfoniorketer

  • Priya Mitchell, Professor at Graz

Dessutom får Lilla Akademiens elever arbeta tillsammans med artister från O/Modernt Kammarorkester, både på lektioner och på scen. Lilla Akademiens elever har fått möta:

  • Gareth Lubbe, Professor at Folkwang University of the Arts in Essen

  • Julian Arp, Professor at Graz

  • Alasdair Beatson, Professor at Birmingham University


Vad gör elever från tidigare violinklasser?

Många av våra tidigare elever har gått vidare till musikhögskolor och konservatorier i Stockholm, London, Paris, Oslo, Köpenhamn, Berlin och Helsingfors.

Flera tidigare elever är nu yrkesverksamma musiker, bland annat konsertmästare i Kungl. Filharmonikerna, Norrköpings symfoniorkester och Helsingborgs symfoniorkester, som medlemmar i stråkkvartetter och som kammarmusiker. Några har gått vidare inom musiken på annat sätt, t ex som popmusiker eller lärare inom musikteoretiska ämnen.

Våra tidigare elever har också valt andra yrkesbanor såsom läkare, skribenter eller diplomater.


Lärare